Detaljan opis teme istraživanja

Teme istraživanja

Detaljan opis zajedničkog projekta “ Application Demonstration on Key Technologies of AR Information Service in Museum Based on 4G/5G“

01.

Arhitektura sustava AR muzejske platforme za vizualizaciju

Platforma za vizualizaciju AR muzeja temeljena na 4G/5G uglavnom uključuje četiri podsustava:

Kamera prvo snima sliku stvarnog svijeta i prepoznaje ciljanu „metu“ na izlošku koristeći složenu tehnologiju razumijevanja scene; drugo, podudarne informacije cilja se prikupljaju i identificiraju iz baze podataka; konačno, virtualni digitalni sadržaj izloška precizno je uklopljen u sliku fizičkog svijeta kako bi se ostvarila virtualna živa restauracija izloška i pružile inteligentne usluge.

Platforma će spojiti i uklopiti povijesne priče vezane za izloške i slike stvarnih izložaka te konstruirati način prijenosa informacija kombinirajući poseban mobilni terminal i digitalni sadržaj, kako bi se postigla inteligentna fuzija između izložaka, povijesnih događaja , posjetitelja, povijesne scene i drugih elementa u zbirci.

AR server sistem

02.

Proizvodnja digitalnog sadržaja

Usredotočujući se na pozadinske priče izložaka, platforma kreira vizualne slike preciznim preklapanjem, savršeno integrirajući odnos između stvarnih izložaka i virtualnih slojeva.

Odabrat ćemo nekoliko reprezentativnih izložaka za digitalnu interpretaciju.

Uz proizvodnju integriranih umjetničkih izražajnih oblika kao što su slike, tekst, audio-vizualne slike itd., tehnologija Unity koristit će se za digitalno pakiranje kako bi se postigla virtualna živa restauracija izložaka, čineći ih vizualnijim dojmljivijim. Kroz vizualne efekte kao što su efekti čestica za poboljšanje doživljaja, obogatit će se osjetilni doživljaj posjetitelja, kako im ne bi bilo dosadno.

03.

Dizajn i razvoj opreme mobilnog terminala

Terminalna oprema opremljena je:

koji može prepoznati izložak i likove u složenim scenama, realizirati globalno ili lokalno skeniranje i prepoznavanje izložaka mobilnom terminalnom opremom, snimiti slike stvarnog svijeta putem kamera, identificirati ciljeve na izlošcima koristeći tehnologiju prepoznavanja slika, a zatim podudarne informacije o objektu dobiva se i prepoznaje u bazi podataka. Konačno, besprijekorna fuzija i superpozicija scene entiteta i virtualne slike ostvarena je na mobilnom terminalu.

Uređaj ne ovisi o posebnom hardveru kako bi ispunio 6-DOF praćenje položaja u stvarnom vremenu na temelju monokularne kamere, kako bi se osigurala tečnost identificiranja izbacivanja, za brzo ponovno lociranje i skeniranje kada je suočen sa smetnjama ili drugim nestabilnim čimbenicima, kako bi se osiguralo stabilnost identificiranja objekata pod smetnjama, za poboljšanje brzine učitavanja resursa i za prepoznavanje praćenja izbačenih vizualnih slika u stvarnom vremenu. Mogu se prepoznati funkcionalni zahtjevi kao što su lociranje skeniranih objekata i praćenje više ciljeva. Uređaj snima slike prirodnih objekata pomoću tehnologije proširene stvarnosti i prikazuje trodimenzionalne dinamične slike. Korištenjem algoritma za optimizaciju dubine temeljenog na strojnom učenju i algoritma za prepoznavanje klasifikacije temeljenog na strojnom učenju, tehnički parametri kao što su kompenzacija ekspozicije, ravnoteža bijele boje i osjetljivost slike dinamički se prilagođavaju u ISP-u kako bi se poboljšala stopa prepoznavanja slike i osigurala fuzija preklapanja proširene stvarnosti prikaz i stvarna scena. Koristite dodatne značajke za prikaz najatraktivnijeg AR sadržaja.

Mobilni terminal - prednja strana
Mobilni terminal - prednja strana
Mobilni terminal - stražnja strana
Mobilni terminal - stražnja strana
Mobilni terminal - stražnja strana
Mobilni terminal - bočna strana

04.

Bežični širokopojasni 4G/5G sustav

Uz kombinaciju bežične lokacije i bežičnog komunikacijskog sustava, korisnici mogu razumjeti priču koja stoji iza izložaka kroz integraciju virtualnih i stvarnih vizualnih efekata u bilo kojem trenutku tijekom posjete muzeju.

Istodobno, koristi 4G ili 5G komunikacijsku tehnologiju s malim kašnjenjem snage, velikom brzinom i međusobnom vezom za realizaciju funkcija daljinske razmjene informacija, ažuriranja sadržaja u stvarnom vremenu i prijenosa korisničkog iskustva te inteligentno optimizira platformu sustava.

U skladu s karakteristikama muzeja u Hrvatskoj, odabiremo muzej kao mjesto demonstracije aplikacije, gradi se bežično širokopojasno 4G/5G iskustvo okruženje, implementira se platforma za vizualno objašnjenje i u njega se učitava virtualni digitalni sadržaj. Demonstracija aplikacije provodi se među posjetiteljima muzeja putem profesionalne terminalne opreme.