AR museum projekt

Research and Application Demonstration on Key Technologies of AR Information Service in Museum Based on 4G/5G

Veliki znanstveno-istraživački projekt u okviru zajedničkog hrvatsko-kineskog financiranja istraživačkih projekata

Nositelj projekta

Sveučilište u Zagrebu, Grafički fakultet
Glavni istraživač/voditelj projekta: prof. dr. sc. Klaudio Pap

Kineski partner

Beijing University of Posts and Telecommunications
Glavni istraživač kineskog tima: prof. dr. sc. Anlong Ming

O projektu

Što je AR Museum?

AR Museum je aplikacija koja će predstavljati inovativnu platformu za obogaćivanje korisničkog iskustva posjetitelja muzeja i oplemenjivanje interpretacije muzejskih izložaka.

Temelji se na ključnim tehnologijama proširene stvarnosti (engl. Augmented Reality AR) koje omogućavaju da se automatski vizualno prepozna umjetničko djelo korištenjem servisa u oblaku i tehnologiji precizne superpozicije položaja AR-a na mobilnom uređaju, koja može ostvariti brzo prepoznavanje i praćenje trodimenzionalnih objekata na mobilnom uređaju, kao i preciznu lokaciju- temeljena superpozicija stvarne slike i virtualnog digitalnog sadržaja trodimenzionalnih objekata.

tablet-45.png
Istraživački timovi kinesko-hrvatske suradnje

O nama

Mi smo kinesko-hrvatski istraživački timovi koji razvijaju interaktivno rješenje između posjetitelja muzeja i izložaka.

Kroz razvoj i terenska testiranja, konferencije i programe razmjene stručnjaka, razvijamo hardver i softverske tehnologije za arhitekturu sustava za prijenos informacija “usmjerenu na ljude” putem mobilnog terminala i digitalnog sadržaja.

Opis AR Museum zajedničkog projekta

Teme istraživanja

Arhitektura sustava vizualizacijske platforme

Platforma će spojiti i povezati povijesne priče vezane za izloške i slike stvarnih izložaka, te izgraditi način prijenosa informacija kombinirajući poseban mobilni terminal i digitalni sadržaj.

Proizvodnja digitalnog sadržaja

Usredotočujući se na priče vezane za izloške, platforma kreira vizualne slike preciznim preklapanjem, savršeno integrirajući odnos između stvarnih izložaka i virtualnih slojeva.

Dizajn i razvoj opreme mobilnog terminala

Mobilni terminal opremljena je prilagođenim operativnim sustavom, ugrađenim modulom za bežičnu komunikaciju, modulom za bežično pozicioniranje i modulom za prepoznavanje slike „univerzalnog prepoznavanja“ (engl. Universal Recognition), koji može prepoznati izloške i likove u složenim scenama.

Bežično širokopojasno 4G/5G sustav

Uz kombinaciju bežične lokacije i bežičnog komunikacijskog sustava, korisnici mogu razumjeti priču koja stoji iza izložaka kroz integraciju virtualnih i stvarnih vizualnih efekata u bilo kojem trenutku tijekom posjeta muzeju.

Očekivani znanstveni doprinos projekta

Znanstveni doprinos

Očekivani društveni doprinos projekta

Društveni doprinos