Daju li nove tehnologije i multimedijalni sadržaj novu dimenziju umjetničkim djelima te kako utječu na ljudsko ponašanje

Predavanje „Daju li nove tehnologije i multimedijalni sadržaj novu dimenziju umjetničkim djelima te kako utječu na ljudsko ponašanje“ održano je na 26. Međunarodnoj konferenciji tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija (PDC 22) Blaž Baromić.

Predavač Brigita Prole govorila je o tome koliki su dosezi proširene stvarnosti (AR), mješovite stvarnosti (MR) i produžene stvarnosti (XR) te o novim i inovativnim rješenjima koja pružaju potpuno nove mogućnosti i doživljaj umjetničkih djela. Dala je osvrt da su ljudi kroz svoju povijest stvorili brojna umjetnička djela i da su ona izložena u muzejima, galerijama, čuvaju se u trezorima ili su građevine u prostoru. Naglasila je činjenicu da se iz dana u dan, tehnologija izuzetno brzo razvija i ulazi u ljudske živote i da je umjetna inteligencija (UI) već postala naša svakodnevnica. Sukladno tome mijenjaju se oblici ljudskog ponašanja, komunikacije te očekivanja. Sukladno tome mijenjaju se oblici ljudskog ponašanja, komunikacije te očekivanja. Ovo predavanje pokazalo je da, zahvaljujući novim tehnologijama, postojeća umjetnička djela mogu odgovoriti na nove izazove i biti zanimljiva današnjem čovjeku na način da ih se obogati multimedijskim elementima a to su: zvuk, video zapis, tekst, animacija, fotografija, 3D, poveznica na sadržaj.

Autori rada su: Brigita Prole, Tomislav Bronzin, prof. Klaudio Pap