Diseminacija hrvatsko – kineskog projekta

U sklopu 26. Međunarodne konferencije tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija (PDC 22) Blaž Baromić održano je posebno poglavlje koje je bilo posvećeno diseminaciji hrvatsko – kineskog projekta “AR information Service in Museum based on 4G/5G”. Radi se o međunarodno znanstveno-istraživačkom projektu Research and Application Demonstration on Key Technologies of AR Information Service in Museum Based on 4G/5G. u kojem sudjeluju hrvatska i kineska akademska i znanstvena zajednica. Radi se o suradnji na programu istraživanja i razvoja, međuvladinom projektu suradnje na području znanstvenih i tehnoloških inovacija. Nositelj projekta s hrvatske strane je Grafički fakultet u Zagrebu, pod vodstvom prof. Klaudia Papa, a s kineske strane to je Beijing University of Post and Telecommunications. Uz Grafički fakultet u Zagrebu u projekt je uključena i hrvatska tvrtka CITUS d.o.o..

Članovi hrvatskog tima Trpimir Jeronim Ježić, Ivana Pavlović, Brigita Prole i Tomislav Bronzin predstavili su postignuća projekta, rezultate istraživanja, trenutni status projekta te su demonstrirali kreirano rješenje temeljeno na VR/AR/MR tehnologijama s ključnim funkcionalnostima koje je namijenjeno kreiranju novog korisničkog iskustva u muzeju.

U sklopu navedenog projekta osiguran je pristup studentima i djelatnicima fakulteta posebnoj verziji IT rješenja namijenjenog opremanju tiskanih materijala (knjiga, priručnika) i fotografija s multimedijalnim sadržajem korištenjem AR/MR tehnologija.